Artan estetik taleplerle birlikte arka bölgedede estetik metaryallerin kullanımı söz konusu olmuştur.
Uzun yıllar bu amaç için metal destekli porselenler kullanılmışsa da bu sistemlerde ışık geçirgenliğinin
olmaması zaman zaman alerjik vakalara neden olması ve diş etlerinde yaratıığı grim si renklenme nedeniyle bizleri yeni alternatifler aramaya sürüklemiştir.
Diş hekimliğinde zirkonyum kullanımı metal altyapıya yakın sağlamlığı, diğer kullanılan metaller gibi porselen in altından yansımaması, dişetinde renklenmeye sebep olmaması ve korozyona dirençli olması ile gündeme gelmiştir. Hatta bazı firmalar dental implantların ve abutmentların (implant üst yapısı) yapımında da zirkonyum materyalini titanyum a tercih etmiştir. Bunların dışında post-kor, inley-onley ,ortodontik braketlerde de kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde CAD-CAM (bilgisayar destekli tasarım ve üretim)teknolojisinin yayılması ve diş laboratuarlarında kullanımı ile zirkonyum yapımı yaygınlaşmıştır.
Zirkonyum porselen diş kaplama avantajları:
Estetik yapısı ile doğal dişlerden ayırt edilmesi oldukça güçtür. Işık geçirgenlikleri vardır. Metal destekli porselenlerde özellikle gün ışığında ve fotoğraf flaşın da oluşan opak görüntü zirkonyum porselenlerde oluşmaz. Çok iyi yapılmış olan metal destekli porselenlerde bile bir mat görüntü ve yapaylık vardır. Zirkonyum dişler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer estetik oluşturur.
Ant i-alerjik materyallerdir.
Diş eti hastalıklarında ve dişeti çekilmelerinde sıkça görülen diş eti morlukları zirkonyumda görünmez. Metal destekli porselenlerde zamanla dişeti metal rengini alarak porselen başlangıç noktaları ile dişeti arasında gri renkte bir hat oluşur. Zirkonyum alt yapılı porselenlerde böyle bir sorun görülmez. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
Isı yalıtıcı özellikleri çok iyi olduğundan soğuk sıcak hassasiyetini önlerler.
Zirkonyum porselenler yaklaşık 900 megapaskal dirence sahiptirler. Bu özellikleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de çok rahatlıkla kullanılırlar.
Zirkonyum metal destekli protezlere göre oldukça hafiftir. Ağızda tat bozukluğuna neden olmazlar.
Metal destekli porselenler kuron –köprü(kaplamalar) mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Zirkonyum ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.
Daha önce yapılmış olan metal destekli porselen kuronlar nedeniyle dişetinde oluşan baskı ve morluklar zirkonyum (kaplamaların) kuronların uygulanmasıyla tamamen ortadan kalkar, estetik ve doğal bir görüntü elde edilir.
Diş eti çekildiğinde, zirkonyum estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
Ağızda tat bozukluğuna, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyal dir.
Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek alerji riski zirkonyum alt yapılı porselenler yoktur. .
Zirkonyum kaplama yüzeyleri daha az plak yapışmasını sağlar ve böylece ağız hijyenine katkıda bulunur.
Yalıtıcı özelliğiyle sıcak soğuk hassasiyeti gelişme